vuurtoren in de ochtendschermering

Koninklijke Werkgroep Vuurtoren

Vrijwilligersorganisatie evenementen

logo 1970 breed

Vrijwilligersorganisatie evenementen

logo 2021

Vrijwilligersorganisatie evenementen

 

 

Realisatie van een graffiti-oefenmuur

Voorgeschiedenis

In het kader van de "Wijkprikkels" van de stad Oostende heeft Maur Bentein in 2022 een voorstel ingediend voor het realiseren van een oefenmuur voor aankomend talent onder de graffitikunstenaars. Dat voorstel werd gunstig ontvangen door de Oostendenaar, die mocht stemmen op het voorstel, en zodoende goedgekeurd door het stadsbestuur.
 

Voorstel voor de "wijkprikkels" Vuurtorenwijk Oostende 2022

Het voorstel voor de "wijkprikkels" Vuurtorenwijk Oostende 2022

Van waar het idee? Oostende kent reeds sinds 2016 het evenement "The Crystal Ship" . Internationaal gekende graffitikunstenaars schilderen daarbij ieder jaar enkele nieuwe muurschilderingen. Ooit zijn die kunstenaars ook klein begonnen en moesten ze ergens oefenen. Dat gebeurde niet altijd op een reglementair goedgekeurde manier, maar veelal op een blanke muur links of rechts. De gedachte achter de graffiti-oefenmuur is precies de [lokale] artiesten een kans te geven zonder beslommeringen hun ontwerpen uit te testen.

Wat daarvoor nodig is, is gewoon een blanke muur, liefst wit geschilderd zoals een leeg canvas. De zoektocht naar zo'n muur was alles behalve eenvoudig. Gezien het idee was gekomen vanuit de wijk, moest de muur op de wijk Vuurtoren worden gezocht. Een dozijn voorstellen passeerden de revue en stuitten op problemen met eigendom (privé, parastataal, andere overheden, ...) zodat het er een tijdje naar uitzag dat de muur niet zou worden gevonden. Bovendien wilde "The Crystal Ship" deze muur eventueel opnemen in haar programma van 2024, wat weer voor vertraging zorgde. Uiteindelijk besloot het stadsbestuur in maart 2024 de zijmuur van de sporthal De Spuikom - met zicht op de spuikomingang - ter beschikking te stellen.

 

Zijmuur van de sporthal De Spuikom

Sporthal de Spuikom - zijmuur

Een voorschotbedrag van € 1000,00 werd gestort op de rekening van de Koninklijke Werkgroep Vuurtoren voor de realisatie van het project.

De realisatie

Gezien 2024 een kwakkellente kende, met veel regen, was het wachten op gunstige weersomstandigheden om de graffiti-oefenmuur te schilderen.
De initiator besloot 2 lagen te leggen; een grondlaag en een eindlaag, beiden wit.
De grondlaag werd gelegd op 7 mei door een kleine ploeg van 3 personen: Daniël, Emiel en Maur.

 

Primerlaag van de zijmuur van de sporthal De Spuikom door Daniël

Sporthal de Spuikom - zijmuur - primerlaag door Daniël

 

 

Primerlaag van de zijmuur van de sporthal De Spuikom door Emiel

Sporthal de Spuikom - zijmuur - primerlaag door Emiel

Maar wegens een communicatiefout werd er een te groot oppervlak geschilderd. De dienst Sport van de stad Oostende heeft dan een kleiner oppervlak aangeduid om af te schilderen.

Dat afschilderen is dan gebeurd op 3 juni 2024 door Emiel en Maur.
 

Afgeschilderde muur

Afgeschilderde muur

De inhuldiging

Op 5 juni 2024 werd de graffiti-oefenmuur ingehuldigd door het bestuur van de stad Oostende voorafgegaan door een workshop "graffitispuiten" voor jongeren. Enkele sfeerbeelden.
 

Workshop met uitleg over graffititekeningen

Workshop met uitleg over graffititekeningen

Demo graffiti door de lesgever

Demo graffiti door de lesgever

De jongeren aan de slag

De jongeren aan de slag

Het eindresultaat op de dag van de workshop was dit:
 

Het resultaat na correcties door de kunstenaar

Het resultaat na correcties door de kunstenaar

Nabeschouwingen

Tijdens de demonstratie had zowel de schepen van vrije tijd Bart Plasschaert als de kunstenaar aangegeven dat de muur eigenlijk te klein is voor de doelstelling. Wellicht komt daar nog verandering in.

De Koninklijke Werkgroep Vuurtoren staat in voor het jaarlijks opfrissen van de muur. Een dekkende witte laag verf is daarvoor aangewezen.

Maur Bentein - 09 juni 2024