vuurtoren in de ochtendschermering

Koninklijke Werkgroep Vuurtoren

Vrijwilligersorganisatie evenementen

logo 1970 breed

Vrijwilligersorganisatie evenementen

logo 2021

Vrijwilligersorganisatie evenementen

 

 

Voorwoord

Resumé

Een idee voor een pamflet over het 50 jarig bestaan van de werkgroep in 2015 is in 2018 en 2019 omgezet in een serie blog-artikelen en twee soorten papieren versies. Een samenwerkingsverband van de stichter, de schrijver-webmaster en de voorzitter van de werkgroep Vuurtoren.

Samenwerkingsverband

Al vanaf het 45-jarig bestaan van de werkgroep Vuurtoren in 2015 opperden enkele leden voorzichtig het idee om een pamflet te schrijven om de geschiedenis te verhalen met het oog op het naderend 50-jarig bestaan. Hoe dit pamflet er zou uitzien en wie eraan zou meewerken bleef lang in het ongewisse.

De stichter van de werkgroep Vuurtoren, Kamiel Dirickx, had vanaf het begin tot op vandaag een ondertussen indrukwekkend archief aangelegd. Documentatie was dus rijkelijk voorhanden. Het grote probleem was het vinden van een schrijver die het verhaal zou kunnen vertellen. Helaas was er onder de leden geen persoon aanwezig die zich vaardig genoeg achtte met de pen, tenminste niemand met enige ervaring in het schrijven van pamfletten van enige omvang.

Uiteindelijk en na lang dralen besliste men bij de nadering van de grote verjaardag een versnelling hoger te schakelen. De stichter overtuigde de schrijver om toch maar de geschiedenis neer te pennen.

De schrijver, Maur Bentein, was tevens webmaster en zag ook in dat er historisch waardevol beeldmateriaal aanwezig was (video-beelden) dat niet via een boek of ander gedrukt pamflet zou kunnen worden verspreid. Hij besliste om de integrale teksten eveneens op de website te publiceren en te voorzien van de nodige koppelingen naar dergelijk beeldmateriaal.

Emiel Braeckman, de huidige voorzitter (anno 2018), nam het onderzoekswerk in het archief – een behoorlijke klus – onder handen.

 

Terug naar de overzichtspagina