vuurtoren in de ochtendschermering

Koninklijke Werkgroep Vuurtoren

Vrijwilligersorganisatie evenementen

logo 1970 breed

Vrijwilligersorganisatie evenementen

logo 2021

Vrijwilligersorganisatie evenementen

 

 

8 - Driemaal Wijk In Beweging

Resumé

Tot driemaal toe organiseerde de werkgroep Vuurtoren samen met andere organisaties op de wijk een evenement in het kader van Wijk In Beweging. De evenementen voor jong en oud gingen respectievelijk door in 2009, 2011 en 2013 en hadden een groot succes, soms ondanks het slechte weer.

WIB?

Niet-Oostendenaars zullen het begrip Wijk In Beweging (WIB) niet kennen, tenzij ze destijds aandachtig De Standaard hadden gelezen. Het is immers een realisatie van de voormalige burgemeester Jean Vandecasteele en behoorde tot zijn takenpakket . De bedoeling van het initiatief Wijk In Beweging was vanaf 2008 om de bevolking van een stadswijk via een gezamenlijk project bijeen te brengen. Vanaf de start had de stad dan ook per wijk en per jaar een bedrag van € 25.000,00 ervoor begroot.

De initiatiefnemers presenteerden hun voorstellen voor WIB in de wijkraden en goedkeuring gebeurde via stemming. De werkgroep Vuurtoren wilde het echter grootser aanpakken, wat onmiddellijk ook betekent dat de budgetten ook groter moesten zijn. Tot driemaal toe kreeg de werkgroep het voor elkaar om – na toestemming in de wijkraad – het jaarlijks bedrag voor twee jaar op te sparen en zo kon een aardig budget van € 50.000,00 worden besteed.

Anno 2019 is nog steeds € 20.000,00 ter beschikking voor originele initiatiefnemers.

25 juli 2009 - 1e WIB

De eerste keer was het nog wat aftasten, zoals altijd. Vooral omdat zowat al de voornaamste verenigingen van de wijk deelnamen aan het gebeuren. De mooie affiche loog er niet om:

 

Affiche Wijk In Beweging 2009


Affiche WIB Vuurtorenwijk 2009

 

Voor de bijhorende folder en de flyer, zie hier.
Man- en vrouwkracht was nodig om dit groots evenement te laten slagen. De samenhorigheid op de wijk is echter groot en de samenwerking tussen de diverse groepen was voorbeeldig.

Een probleempje was echter een geschikte locatie te vinden voor het evenement. Het evenement voorzag drie grote delen die niet op dezelfde site konden doorgaan: een podium voor de optredens, een straat voor de dagmarkt en een veilige open ruimte voor het vuurwerk. Een vertraging in de bouw van een reeks sociale woningen aan de Verstellestraat – waar voorheen oude vissershuisjes stonden – voorzag in een groot open braakliggend grasveld, gelegen aan de rand van de spuikom (ideaal voor vuurwerk) en een lange Schietbaanstraat, die er langsliep (prachtig voor de marktkramers).

Het programma was een mix voor jong en oud, getuige het persartikel dat de werkgroep Vuurtoren voor de pers had voorbereid:

 

Vuurtorenwijk in Beweging op en rond de Spuikom 

Het evenement dat de Vuurtorenwijk op zaterdag 25 juli 2009 volop laat bewegen, is een initiatief van de Werkgroep Vuurtoren. Bovendien zetten de Handelaars Vuurtoren vzw, de Garnaalkruiers en de parochiale verenigingen hun sterkste schouders onder de festiviteiten. Alles vindt plaats op en rond de Spuikom. Het organiserend comité kan voor zijn groots wijkfeest gebruik maken van financiële steun van de Stad Oostende in het kader van Wijk in Beweging. 

Voor iedereen 

Het feest is er in de eerste plaats voor en door de bewoners van de Vuurtorenwijk. Met dit nieuwe initiatief wil men vooral het buurtleven stimuleren en het leven in de wijk gezelliger en leuker maken! Het programma oogt origineel en barst van de leuke activiteiten. Centrale plaats van het hele gebeuren is het 'evenementenplein' ter hoogte van de Schietbaanstraat en de Verstellestraat waar een groot podium, een grote tent en zeven kleinere tenten staan opgesteld. Vanaf 09.00 uur kan je genieten van evenementen door de plaatselijke zeilverenigingen. Horizon Educatief zorgt voor jeugdanimatie en wie eens graag een andere snoet wil, kan terecht in de schminkstand. Thomas Jump staat garant voor veel blije gezichten in een park vol springkastelen. Een bonte mix van verbluffende creaties, niet-alledaagse collecties en live demonstraties kan je beleven op de kunst-, ambacht-, brokanten- en sier-markten. Marine schilders tonen zich van hun creatiefste kant in een tentoonstelling van schilderwerken.

Senioren namiddag 

Vanaf 14.00 uur start het programma voor de senioren in de hoofdtent. Iedereen wordt in feeststemming gebracht. Frank Valentino maakt er zijn opwachting. Deze zanger is bekend van de superhit "Delilah" en één van Vlaanderens' meest geboekte artiesten. Benny Song (zanger-klarinettist) en Guy Vranken (pianist-orgelist-entertainer) zullen voor extra ambiance zorgen.
Op de Spuikom zijn er naast demonstraties van modelboten eveneens een sfeervolle tentoonstelling. 

Symfonisch concert 

Het avondprogramma om 21.00 uur is heel afwisselends én verrassend. Op het grote podium verschijnt de populaire Vlaams-Brabantse "Heverband" o.l.v. Jan Ceulemans. In primeur voor onze regio brengt het 30-koppige showorkest een bijzonder sterk repertoire. De kern van hun succesformule blijft hartverwarmende sfeermuziek vertolken als onovertroffen showband in Vlaanderen. De mix van hout- en koperblazers en volledige ritmesectie en backing vocals levert uiteindelijk die typische Heverband-sound. In de laatste twee decennia slaagde het showorkest erin meer dan 200 Vlaamse en internationale artiesten te begeleiden. 
Het optreden van 'The Exclusive Strings' is een absolute top of the bill. Vier bloedmooie violistes met passie, uitstraling en veel power. Een eigentijdse sound met een mix van klassieke en popmuziek gebracht door topmusici die op het podium een metamorfose ondergaan. Het internationaal gezelschap, de Spaanse Nancy Tormo, de Franse Blandine Moreau, de Bulgaarse Elena Lavrenov en de Belgische Larissa Lismont delen samen de passie voor het snaarinstrument 'de viool'. Voor deze speciale gelegenheid zal het groot showorkest "Heverband" deze exclusieve meidengroep begeleiden.
Andrei Lugowskij herinner je vast nog van Idool 2007, hij eindigde op een verdiende derde plaats. Ondertussen is de 26-jarige Wit-Rus uit Oostende geen ruwe diamant meer, maar blijkt nu voldoende geslepen als entertainer. Met zijn krachtig stemgeluid, guitige blik en sappig West-Vlaams accent met Slavische invloeden, wil Andrei zijn vertolking doen vastgraven in ons geheugen. 

Memorabel vuurwerk 

Om het grootse wijkfeest krachtig én wonderbaarlijk af te sluiten is een schitterend vuurwerk onmisbaar. Niet zomaar pijlen, maar een professioneel synchro-muzikaal spektakel met kracht, poëzie, visuele- en auditieve verrassingen op de oever én op het water. Mijnen, vlindereffecten, exclusie bommen, draaiende vuurstammen met kleurverende kronen, seriële effecten en unieke waterbommen en waterfonteinen liggen aan de basis van een vuurwerk dat je niet overal te zien zal krijgen. 

De organisatie is in handen van de heer Kamiel Dirickx, projectcoördinator, telefoon 059/32.10.46 of via mail: secretariaatwib@telenet.be

 

Persartikel WIB 2009

 

Alle openluchtevenementen staan of vallen met het weer. De organisatoren konden zich geen beter weer inbeelden: een prachtige zon de hele dag lang. 's Avonds kreeg het vuurwerk extra volk. In de naburige gemeente Bredene was er ook een evenement bezig, en het aanwezige volk stroomde toe op de oever van de spuikom om het vuurwerk mee te beleven. Een indruk van het hele gebeuren is op deze video te zien:

 

Hoogtepunten van het evenement WIB 2009

Nog enkele sfeerbeelden van het evenement waarvoor ik doorverwijs naar de galerij.

27 augustus 2011 - 2e WIB

De strakke projectorganisatie bij de werkgroep Vuurtoren zorgde er ook in 2011 voor dat de uitgavenstaat, die volgens het archief € 49.744,87 bedroeg, toch opnieuw een mooie affiche kon voorleggen:
 

Affiche Wijk In Beweging Vuurtorenwijk 2011

Affiche WIB Vuurtorenwijk 2011

 

De lokale geschreven pers wijdde er natuurlijk ook een artikel aan (krantenartikel  De Zeewacht) ...

Wegens de onbeschikbaarheid van het terrein aan de spuikom (bouwwerken zouden er van start gaan ...) werd er ditmaal uitgeweken naar het jeugdterrein in de Mansveldstraat. Helaas kon het evenement dit keer niet rekenen op mooi weer. Tegen zonsondergang, toen het publiek volop gedanste voor het grote podium, brak een zware hagelbui met bijhorende rukwinden los. Men vreesde even voor de tribune, omdat deze pal naar het noordwesten uitkeek. Gelukkig duurde de regen niet lang zodat het vuurwerk daarna wel kon doorgaan.

Enkele sfeerbeelden ...

 

Sfeerbeelden van het evenement WIB 2011

 

20 juli 2013 - 3e WIB

De projectorganisatie koos opnieuw voor het jeugdterrein aan de Mansveldstraat voor dit derde en laatste evenement in de reeks van WIB. Zoals het betaamt werd eerst een raming opgemaakt van de kosten. Het archief van de werkgroep laat ons weten dat het evenement een begroting meekreeg van € 42.508,53. Om te illustreren hoe goed de organisatoren toezicht hielden op het verloop geef ik ook het totaalbedrag van de uiteindelijke uitgavenstaat: € 42.076,21. Weinig organisaties kunnen zo'n mooie resultaatrekeningen voorleggen.

 

Affiche Wijk In Beweging Vuurtorenwijk 2013

Affiche WIB Vuurtorenwijk 2013

Opnieuw waren de weergoden de bevolking gunstig gezind. Voor de sfeerbeelden van het evenement verwijs ik de lezer graag door naar de galerie.

Naderhand trakteerde het bestuur de vrijwilligers van alle deelnemende organisaties op een etentje in het restaurant van de R.Y.C.O..

 

Wijk In Beweging 2013 - maaltijd in de RYCO

WIB 2013 maaltijd in de RYCO

Naschrift

Na 2013 liet de werkgroep de ruimte aan andere initiatiefnemers om ook een evenement in het kader van Wijk In Beweging op te zetten. Het moet gezegd zijn dat de latere evenementen niet meer hetzelfde niveau haalden, ondanks de inzet. De laatste jaren moesten de beschikbare budgetten dan nog eens opgesplitst worden omdat er meerdere initiatiefnemers zijn die elkaar beconcurreren. Met maar enkele duizenden euro's ter beschikking en met de huidige prijzen kun je nu eenmaal niets grandioos opstellen.

Terug naar de overzichtspagina