vuurtoren in de ochtendschermering

Koninklijke Werkgroep Vuurtoren

Vrijwilligersorganisatie evenementen

logo 1970 breed

Vrijwilligersorganisatie evenementen

logo 2021

Vrijwilligersorganisatie evenementen

 

 

Door Maur BENTEIN op 20.11.2022

Verslag van de "Slimste Mens van de Opex" - editie 2022

Na een afwezigheid van 2 jaar - wegens covid-19 - heeft de KWB-Vuurtoren en quizmaster Paul Legein op zaterdag 19 november 2022 de 11e editie van "De Slimste Mens van de Opex" in de zaal Vuurtoren georganiseerd.

Het deelnemersveld was dit jaar opnieuw ietsje groter dan voorgaande edities: 25 tafels in totaal (waarvan 1 ploeg in extremis niet kon deelnemen). Drie nieuwe ploegen van dezelfde lokale "oorsprong" waren present, namelijk de CHIRO Nelle. Er was zelfs een ploeg uit Sint-Niklaas aanwezig, maar dat is een ander verhaal (met lokale oorsprong).

Onze ploeg van de Koninklijke Werkgroep Vuurtoren had een traditionele samenstelling: de gebroeders Jean-Paul en Ronny Noulez, Luc Debruyne en Maur Bentein. Voor deze 11e editie was het wat gissen naar de inhoud, want reeds tijdens de vorige editie had Paul Legein - de samensteller van de vragen - te kennen gegeven dit niet meer te zullen doen. Deze 11e editie was dus een laatste krachtinspanning en iemand anders zal de fakkel moeten overnemen.

De quiz zelf bestond uit 9 delen, in blokken van 3 delen met een plaspauze ertussen. De leden van onze ploeg hebben dan ook gebruik gemaakt van deze pauzes om het belaagde brein te versterken met geestrijk vocht.

De quiz was opgebouwd rond de kennis van onze buurlanden. In 5 vragenblokken kwamen vragen aan bod over de kennis van Nederland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en het Groothertogdom Luxemburg. Telkens kon op 1 van deze blokken een joker worden ingezet om de puntenscore te verdubbelen. Er moest dus tactisch worden gespeeld. 

Bij de eerste en de tweede tussenstand – na 3 en 6 van de 9 ronden – stond onze ploeg niet in de kopgroep van 5 beste ploegen. We hadden dan ook onze joker nog niet ingezet. We beslisten dat te doen in de ronde over het Verenigd Koninkrijk. Gelukkig maar, want de vragen over Luxemburg bleken naderhand zeer moeilijk. Weet jij welke passen worden gezet door de deelnemers aan de processie van Echternach?

Tijdens de andere blokken kwamen zeer gevarieerde vragen aan bod. Soms typisch voer voor voetballiefhebbers, soms ook met zeer lokale inslag over de Opex (welk opschrift of naam staat er op het nieuwe blauwe gebouw van de ILVO ...?). Er waren maar 2 wiskudige/natuurkundige vragen deze maal; misschien op vraag van deelnemers aan de vorige edities?

Nog voor de klok van 23:00 maakte de jury de definitieve rangschikking bekend. De verwondering was toch groot bij ons dat de Werkgroep Vuurtoren de tweede plaats had veroverd. We waren best tevreden over onszelf. De eerste vijf ploegen waren als volgt:

  1. De Klokkenluiders - 112 punten
  2. Koninklijke Werkgroep Vuurtoren - 108 punten
  3. Net Gemist - 107 punten
  4. De Peulschillen - 103 punten
  5. Warren en Charlie - 101 punten

Een kleine kanttekening: op de zesde plaats eindigde een ploeg "Sofie is jarig vandaag" en Sofie was inderdaad jarig. Ze keeg dan ook een cadeautje van de organisatoren.

Om in de winnende ploeg de eindwinnaar, de "Slimste Mens van de Opex" te kennen had de jury weerom een schiftingsvragenlijst opgesteld. De vragen hadden allemaal te maken met covid-19 en waren aartsmoeilijk. De winnaar had slechts 5 van de 10 vragen juist beantwoord, maar is toch gaan lopen met de hoofdprijs: een tablet van Willaert Data Systems.

Wie weet brengt een nieuwe quizmaster volgend jaar een totaal nieuwe versie van de beroemde quiz uit?