vuurtoren in de ochtendschermering

Koninklijke Werkgroep Vuurtoren

Vrijwilligersorganisatie evenementen

logo 1970 breed

Vrijwilligersorganisatie evenementen

logo 2021

Vrijwilligersorganisatie evenementen

 

 

Door Maur BENTEIN op 24.09.2017

De KWB-Vuurtoren en quizmaster Paul Legein organiseerden op zaterdag 23 september 2017 de 8e editie van "De Slimste Mens van de Opex" in de zaal Vuurtoren. Hoewel het deelnemersveld dit jaar kleiner was dan voorgaande edities – 15 tafels in totaal (bijna waren we slechts met 14 tafels wegens laatkomers) – waren er weer nieuwe ploegen te bespeuren. O.a. een ploeg uit Oudenburg heeft zich moedig verdedigd tegen het lokale en 'professionele' geweld. Dat de ploegen weerom rare namen droegen hoeft niet meer te verwonderen. Ik denk persoonlijk dat de lange, ingewikkelde namen bedoeld zijn om de jury te pesten.

Onze ploeg van de Werkgroep Vuurtoren was ietsje anders samengesteld dan voorgaande jaren. Guy Debruyne had immers gekozen voor zonniger, Spaanse oorden. Niet zijn schuld overigens; de quizmaster had de datum van de quiz naar achteren in de maand september verschoven, midden in zijn vakantie. Zodoende bestond de ploeg uit de gebroeders Jean-Paul en Ronny Noulez, bestuurslid Emiel Braeckman en Maur Bentein. Een atletisch stel hersenen voor een moeilijke opdracht. Ahum.

De quiz zelf bestond uit 9 delen, met een 10e deel om de eindwinnaar in de winnende ploeg aan te duiden. De moeilijkheidsgraad laag behoorlijk hoog, met 2 delen die als thema "Afrika" hadden. Een van de delen was een blinde kaart om de geografische kennis te testen en ander, zeer origineel deel was een woordenlijst "Afrikaans". Nu weten we dat een "spoedvark" een wegpiraat is, maar op het moment zelf klonk het als Chinees in onze oren.

Een ander origineel deel was de presentatie van filmfragmenten die werden onderbroken en men moest raden wat het vervolg zou zijn. Een wat moeilijker deel (voor mij persoonlijk, maar blijkbaar toch ook voor de ploeggenoten) was de vragenronde over de titels en de zangers van geluidsfragmenten van Nederlandstalige liedjes.

Bij de eerste tussenstand – na 3 van de 9 ronden – stond onze ploeg zowaar op de eerste plaats! Bij de 2e tussenstand stonden we nog altijd in de top 3, doch de jury wou niet zeggen in welke volgorde, kwestie van het spannend te houden. Na de afloop van het 9e deel was de ploeg geëindigd op de 3e plaats. Het puntenverschil in de top 3 was echter zeer klein. De eerste eindigde met 204 punten, de tweede met 201 en wij met 198.

We hopen volgend jaar op een hogere rangschikking ...