vuurtoren in de ochtendschermering

Koninklijke Werkgroep Vuurtoren

Vrijwilligersorganisatie evenementen

logo 1970 breed

Vrijwilligersorganisatie evenementen

logo 2021

Vrijwilligersorganisatie evenementen

 

 

Door Maur BENTEIN op 22.09.2019

Verslag van de "Slimste Mens van de Opex" - editie 2019

 

affiche van de slimste mens van de opex

 

De KWB-Vuurtoren en quizmaster Paul Legein organiseerden op zaterdag 21 september 2019 de tweede lustrumeditie van "De Slimste Mens van de Opex" in de zaal Vuurtoren. Het deelnemersveld dit jaar was opnieuw ietsje groter dan voorgaande editie: 22 tafels in totaal (waaronder 6 nieuwe ploegen). De winnaars van verleden jaar konden er echter dit jaar niet bij zijn.

Onze ploeg van de werkgroep Vuurtoren had dezelfde traditionele samenstelling als voorgaande twee edities: de gebroeders Jean-Paul en Ronny Noulez, voorzitter Emiel Braeckman en Maur Bentein. Voor deze 10e editie verwachtten we een zwaardere quiz en we zijn op onze wenken bediend.

De quiz zelf bestond uit 9 delen, met 2 extra "tussen"-delen die moesten afgewerkt worden "tussendoor". Na de quiz was er nog hetzelfde afsluitertje als verleden jaar: een dictee.

De quiz begon met een rondje om naar de staat van het geheugen te peilen. Je kreeg zo maar eventjes 40 voorwerpen te zien gedurende 5 seconden elk en je mocht niks noteren. Daarna moest je zo veel mogelijk voorwerpen terug kunnen uit het (gezamenlijk) geheugen terughalen. Ons geheugen bleef steken op 33 ...  De moeilijkheidsgraad van deze eerste ronde weerspiegelt zowat de hele quiz.

Bij de eerste tussenstand – na 3 van de 9 ronden – stond onze ploeg in de kopgroep. Volhouden was de boodschap.

Tijdens de tweede serie van drie ronden was de "tussen"-opdracht een serie anagrammen, die precies zoals verleden jaar best moeilijk bleek. Zou jij uit ZIELSTEVREDEN met de uitleg: "zo zijn er in iedere oorlog" het woord VERZETSLIEDEN kunnen tevoorschijn halen?

Bij de 2e tussenstand na 6 ronden stonden we nog altijd in de top, maar de spreiding tussen de groepen was klein, zo berichtte de quizmaster.

Er volgende nog enkele spannende ronden, waaronder traditiegetrouw een ronde over de Opex. Wist jij dat de spuikom in 1900 werd aangelegd?

De tweede "tussenopdracht" waren 4 wiskundige puzzels waarvan we er 3 tot een goed einde brachten. De moeilijkste was de volgende puzzel. Een persoon neemt de roltrap en blijft staan. De rit duurt 60 seconden. Dezelfde persoon moet nu de roltrap beklimmen, want ze staat stil. Nu duurt het 90 seconden voor hij/zij boven is. Hoelang zal het duren om boven te raken als de persoon in kwestie de roltrap beklimt terwijl de roltrap functioneert?
En dat alles "tussendoor", terwijl de quiz verdergaat. 

Rond de klok van 23:00 maakte de jury de definitieve rangschikking bekend. De derde plaats was voor de groep "Me gat doe zeer". De winnaar was de groep "Net gemist". De verwondering was toch groot dat de Werkgroep Vuurtoren de tweede plaats had veroverd. We waren best tevreden over onszelf. 

Om in de winnende ploeg de eindwinnaar, de "Slimste Mens van de Opex" te kennen had de jury weerom een "Groot Dictee van de KWB" opgesteld. Wij waren te vermoeid om nog mee te doen. De winnaar met slechts 7 fouten (sic!) is uiteindelijk met twee gloednieuwe tablets weggegaan: een echte en een uit chocolade.

Wie weet brengt de quizmaster volgend jaar een totaal nieuwe versie van zijn beroemde quiz uit?