vuurtoren in de ochtendschermering

Werkgroep Vuurtoren

Vrijwilligersorganisatie evenementen

logo 1970 breed

Vrijwilligersorganisatie evenementen

logo 1970

Vrijwilligersorganisatie evenementen

 

 

Spitante wijkkermis Vuurtoren

Door Jan Van der Cruyssen  – 25.05.2017

Halfweg juni is het steevast feest in de wijk Vuurtoren – in de volksmond gekend als Den Opex – en is al jàren het trefpunt van de buurtbewoners. De Werkgroep Vuurtoren coördineert reeds 47 jaar die evenementen en heeft de programmatie op een kleurrijke affiche gebundeld. Het zijn de lokale verenigingen en de buurtcafés die van vrijdag 16 juni tot maandag 26 juni met medewerking van het stadsbestuur Oostende wederom een veelzijdig kermisprogramma hebben vormgegeven.

Stratenloop

Op vrijdag 9 juni wordt de zesentwintigste editie van de Vuurtorenloop gehouden en begint op om 18.30 uur met de eerste jeugdloop voor kinderen tot 9 jaar. Bij de tweede kidsrun om 18.45 uur rennen de 10 tot 12 jarigen eveneens over de voetpaden rond het complex Sluisvliet maar gaan die afstand verdubbelen. Hiervoor kunnen alle jongens en meisjes zich vanaf 17.30 uur in de Sportchalets gratis inschrijven. Het startsein van de prestatieloop zal om 19.30 uur op de hoek van de Sluitvlietstraat en de Schietbaanstraat resoneren. Meteen zet het de deelnemers op weg rond de Spuikom naar een voldane 3,9 km of de uitdagender 7,8 of 11,7 km. Het is de negende wedstrijd van het Oostends Loopcriterium en de aankomstcouloir wordt in de Sluisvlietstraat aangebracht. Men kan enkel de dag zelf inschrijven vanaf 17.30 uur in het sportcentrum De Spuikom voor 7,00 euro met 2,00 euro waarborg voor het borstnummer. Na de hardloopwedstrijd kan iedereen sfeervol in de feesttenten van de Sportchalets napraten.

Solide

De driedaagse tentoonstelling "Monsterboeken van de Oostendse Visserij" in de Sint-Antoniuskerk ontkurkt de wijkkermis. Deze gratis expositie toont op vrijdag 16, zaterdag 17 juni en op zondag 18 juni de "zeemansboekjes" met significante feiten in het aan- en afmonsteren van de zeelieden. In zaal Vuurtoren houdt men op vrijdag 16 juni om 14.00 uur een authentieke kermisnamiddag waar volksspelen plaatshebben en mag je daarna lekkere oliebollen smikkelen. Vooraf inschrijven kan op het nummer 059/32.40.95 is een noodzakelijk. 

Op zaterdag 17 en zondag 18 juni is er vanaf 6.30 uur de terugkeer van de rommelmarkt in de Jacob Besagestraat en de Thomas Van Loostraat. Het is de charme van de straatmarkt: wat voor de een waardeloze rommel is, kan voor de ander de vondst van zijn leven zijn. Wel registreren aan 2,00 euro per meter en bellen op het nummer 059/321.741 naar karweien Johnny Vansteenkiste. Die dagen halen de Vuurtorense handelaars ook hun koopwaar buiten en geven ze tal van kortingen tijdens de braderiedagen. Kom het divers winkel- en horeca-aanbod en de fijne extraatjes naar ieders geldbeugel zelf lokaliseren. Kaartliefhebbers zijn op zaterdag 17 juni vanaf 18.30 uur in café Opex bijzonder welkom om te manillen waarbij ambiance en agitatie troef is.

Superzondag

Kermiszondag 18 juni ademt op een ontiegelijk vroeg uur het natuurschoon uit voor wie graag wandelt. Al om 5.30 uur (!) start de dauwtrip aan de Sint-Antoniuskerk en biedt een frisse voettocht. Tussen 07.00 uur en 09.00 uur is er een ontbijt in zaal Vuurtoren met (h)eerlijke producten. De jaarlijkse traditionele Vissersmis zal om 9.30 uur in de Sint-Antoniuskerk plaatshebben. Een bloemhulde memoreert de mensen die voor hun beroep achtergebleven zijn op zee. Allerlei hapjes en drankjes zijn nabij zaal Vuurtoren aan de vissersbar te plezieren. Hippe muziek en ontbijten ontmoeten elkaar in de Noord-Edestraat aan broodjeszaak 't Baguetje in de streektent. Nog muziek en buurtsfeer mag je meemaken in en rond café Tivoli die diverse snacks aanbieden. Een eindje verderop in de Aimé Liebaertstraat ervaart men onder 'Wijk in Beweging' de Tweede Wereldoorlog met militaire voertuigen, legerkledij en paraderende soldaten. Het optreden van de And're Zusjes roepen het verlangen naar de tijd van weleer op. Een uitgestrekte markt door ambulante handelaars wordt 's middags in de Voorhavenlaan een koopjesparadijs. Vanaf 14 uur vermaakt men het publiek in de Voorhavenlaan (hoek De Rudderstraat) voor Wijk In Beweging onder het nominatief "Vuurtoren Bruist" op het openluchtpodium. Daar is er entertainment van Iron Sax, coverband K3 Kaboem, Wim Soetaer, Garry Hagger en sluit de topambiancemaker Sam Gooris af.

Savoureren

En vergeet niet, ook in de buurtcafés is er de andere kermisdagen heel wat te doen. Het kermisgebeuren presenteert een mix van het kaartspel manillen en rami-bridge, muziekquizzen, barbecueën en mini-concerten. Tijdens de hele feestperiode is er kermispret voor groot en klein op het Sint-Antoniusplein. Naast een autoscooter, een schietkraam en een lunapark is de foor op kindermaat gesneden met een eendjeskraam, kindermolen en koordje-trek. Uiteraard valt er ook iets lekkers te smullen.

Bekijk hier voor het appetijtelijk feestprogramma.

 

 

 

 

logo Oostende